Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία στο TUI MAGIC LIFE Candia Maris

ΦΥΣΗ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 

Στο TUI Magic Life Candia Maris τεκμηριώνουμε τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος μέσα στους χώρους στους οποίους επιχειρούμε με:

 • Την ιδιοπαραγωγή τροφίμων βάσει βιώσιμων όρων.
 • Την επένδυση στη σοφία του τόπου μας. Αντλώντας γνώση από τη Μινωική εποχή του χαλκού έως και σήμερα, μαθαίνουμε και αξιοποιούμε τοπικές πρακτικές καλλιέργειας και κηπευτικής.
 • Την εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που εξαλείφουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 • Την ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος, μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση του ανθρωπογενούς τοπίου, δημιουργώντας ζώνες βιοποικιλότητας.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Ακολουθούμε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και μέσω της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” της Ε.Ε., στοχεύουμε να συμβάλουμε θετικά στη δράση για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και σε ένα ανθεκτικό, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.

Οι βιώσιμες επιλογές μας περιλαμβάνουν τόσο τη βέλτιστη διαχείριση φυσικών πόρων – νερού, ενέργειας, πρώτων υλών τροφίμων — και την προαγωγή της υγείας του εδάφους όσο και τη διαχείριση οργανικών υπολειμμάτων μέσω τεσσάρων πεδίων εφαρμογής: λαχανόκηποι, αρωματικά, εδώδιμοι καρποί, χλοοτάπητες.

Επιδιώκουμε τη σύνδεση της βιώσιμης παραγωγής τροφής με τη γαστρονομία, προσφέροντας υγιεινές επιλογές διατροφής (slow food) στους επισκέπτες μας.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στο TUI Magic Life Candia Maris, έχουμε υλοποιήσει ένα 360º οδικό χάρτη, ενσωματώνοντας 4 θεματικές:

 1. Θέματα Σχετιζόμενα με την Επιρροή της Ενέργειας
 2. Ιδιοπαραγωγή και Ιδιοκαλλιέργεια
 3. Βιώσιμη Διαχείριση Ανθρωπογενούς Τοπίου
 4. Εκπαίδευση & Επικοινωνία

 

Hotel Farming EN

 

 1.     Θέματα Σχετιζόμενα με την Επιρροή της Ενέργειας

Δεδομένα

 • Παραγωγή, διακίνηση & εφαρμογή λιπασμάτων: 1,61 kg Co2eq[1]/kg / ανά μέσο σκεύασμα λιπάσματος
 • Μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή, διακίνηση & εφαρμογή φυτοφαρμάκων:         5,500 kg Co2eq/ ha /ανά έτος
 • Ταξίδι των τροφίμων: τα τρόφιμα ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 2800 χλμ. για να φτάσουν στο πιάτο μας
 • Βασικές συνιστώσες που επηρεάζουν την αύξηση των αερίων θερμοκηπίου (GHG): ο τομέας Τροφίμων και Ποτών, το Τοπίο, η Οροφοκομία, η Συντήρηση, η Δόμηση & Ανακατασκευή και οι Μεταφορές.

 


 

[1] Δέσμευση Ισοδύναμου CO2

 

Η δράση μας

 • Εργαζόμαστε για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
 • Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα σκευάσματα από την Ε.Ε., επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου (GHG).
 • Εμπιστευόμαστε τη γη να λειτουργήσει ως κατασχετήρας. Αποφεύγουμε τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, επιτρέποντας έτσι στην οργανική ουσία του εδάφους να λειτουργήσει και να δεσμεύσει άνθρακα.
 • Εφαρμόζουμε αυτές τις διαδικασίες από το 2012. Σήμερα, βρισκόμαστε στο 3ο έτος καταγραφής συγκριτικών μοντέλων.

Αποτέλεσμα

Μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα μέσω της εφαρμογής μίας συνεκτικής πολιτικής βιώσιμων πρακτικών για την κηπευτική, την καλλιέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

 

2.     Ιδιοπαραγωγή

Εδώδιμο Τοπίο

Στους κήπους μας καλλιεργούνται με πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές:

 • βιολογικά βότανα
 • βιολογικά φρούτα & καρποί
 • βιολογικοί λαχανόκηποι

Ιδιοπαραγωγή νωπών λαχανικών

Είναι μια πολιτική απόφαση του TUI Magic Life Candia Maris να εφαρμόσει πιστοποιημένες, πρωτοποριακές, βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας τροφής, που αξιοποιούν τοπικές πρακτικές και γνώση που έχουν τις ρίζες τους έως και χιλιάδες χρόνια πριν.

 • Lazy Beds («Τεμπέλικα κρεβάτια»): Μορφή καλλιέργειας που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες (και οι Ίνκας – παρόλο που δεν είχαν πολιτισμικά «συναντηθεί»). Η μορφή αυτή αυξάνει την παραγωγικότητα σε μονάδα χρόνου και μονάδα εδάφους οδηγώντας, εν τέλει, σε αύξηση της παραγωγής τροφής, γεγονός που συνετέλεσε στην αύξηση του πληθυσμού και του πολιτισμού τους.
 • Υπαίθρια Εποχική Παραγωγή:
     - Επιλέγουμε αυτόχθονες φυτικές ποικιλίες μειώνοντας την ανάγκη για συνεχή φροντίδα, γεγονός που συνεπάγεται την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς τα ενδημικά είδη προσαρμόζονται στο τοπικό κλίμα και τη γεωλογία.
     - Καλλιεργούμε βάσει εποχικότητας, ώστε να μην χρειάζεται να «πιέζουμε» τη φύση να παράξει κάτι εκτός του φυσικού, άρα να μην χρειάζεται «ενίσχυση».
     - Συγκαλλιεργούμε ποικιλίες μεταξύ των οποίων έχουμε εντοπίσει ευνοϊκή συνύπαρξη, εξοικονομώντας χώρο, νερό, θρεπτικά συστατικά και λίπασμα.

Προσφέρουμε αυτά που παράγουμε στους επισκέπτες μας

To TUI Magic Life Candia Maris διαθέτει δικούς τους οργανικούς κήπους. Η καλλιέργεια των κήπων μας συνδέεται άμεσα με τα εστιατόρια και τα μπαρ μας. Σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Βιώσιμες Προμήθειες», συνυφαίνουμε την παραγωγή της πρώτης ύλης με την ποιοτική και υπεύθυνη κατανάλωση και τη γαστρονομία.

Κάθε χρόνο, οι ομάδες των μαγείρων και των κηπουρών αποφασίζουν για τις καλλιέργειες. Το μενού των εστιατορίων βασίζεται στη φέρουσα ικανότητα παραγωγής και από την άλλη πλευρά, οι κήποι προσαρμόζονται σε αυτό που θέλει η ομάδα της κουζίνας να προσφέρει.

 3.     Βιώσιμη Διαχείριση Ανθρωπογενούς Τοπίου

Το «ανθρωπογενές τοπίο», δηλαδή η παρέμβαση του ανθρώπου να φυτέψει κάτι εκεί που δεν υπήρχε, βασίζεται στις παρακάτω ενέργειες:

 • Φροντίζουμε την υγεία του εδάφους.
     - Χρησιμοποιούμε σκευάσματα θρέψης, εδαφοβελτιωτικά προϊόντα και προϊόντα εδαφοπροστασίας, λιπάσματα με οργανική ουσία και κομποστ γεωσκωλήκων.
     - Αξιοποιούμε την κομποστοποίηση. Το πρώτο βήμα για να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι να σταματήσουμε την παραγωγή μεθανίου, το οποίο προέρχεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται απλώς και μόνο με τη διατήρηση των βιοδιασπώμενων οργανικών υλικών εκτός των χωματερών. Έτσι, προλαμβάνουμε τις υψηλές εκπομπές μεθανίου και χτίζουμε πιο υγιή εδάφη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, αναπληρώνουμε τα αποθέματα άνθρακα καθώς επιτρέπουμε τη φυσική λειτουργία του εδάφους και υποστηρίζουμε τη βιώσιμη γεωργία με αποτέλεσμα την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων.
 • Μειώνουμε τη χρήση νερού
 • Δεν χρησιμοποιούμε συνθετικά φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα.
 • Εφαρμόζουμε ζώνες μη ανθρώπινης παρέμβασης αφήνοντας τη φύση να δράσει. Έτσι, επιτρέπουμε την ανάπτυξη ζωνών βιοποικιλότητας που βοηθούν σε ένα αυτοελεγχόμενο οικοσύστημα.
 • Βιολογική καλλιέργεια και κηπευτική πραγματοποιείται στους κήπους μας και είμαστε σε διαδικασία ένταξης στον Ευρωπαϊκό κανονισμό on EU 2018/848 για την οργανική γεωργία.

 4.     Επικοινωνία & Εκπαίδευση

Η αλλαγή στη νοοτροπία (mindset transformation) έρχεται μέσα από μικρές δράσεις. Στο TUI Magic Life Candia Maris, επιθυμούμε να συνδράμουμε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για την ξενοδοχειακή γεωργία και τη σύνδεσή της με την παραγωγή και την προσφορά της τροφής. Είναι ηθικό μας καθήκον να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη με τα οποία αλληλεπιδρούμε, δηλαδή:

 • Tα Στελέχη και τους Εργαζόμενους μας
 • Τους υφιστάμενους και τους δυνητικούς επισκέπτες μας
 • Τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας
ΕΣΠΑ